2013. március 22., péntek

Gombafasírt

   Miután a férjem nem eszik húst gyakran agyalok azon, hogy mit is főzzek, amit mindenki megeszik, laktató, finom és lehetőleg ne keljen sok időt a konyhában töltenem miatta. Nálunk a gyerekek nem igazán rajonganak a gombáért, de ezeket a golyókat ők is szívesen fogyasztják. 




Hozzávalók: 
50 dkg gomba
1 nagy fej vöröshagyma
bors
fűszer paprika
bio ételízesítő 
2 db tojás
zsemlemorzsa 
olaj a sütéshez


Elkészítés:

   Megszokott módon gombapaprikást készítünk:
   A hagymát felaprítjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megmosott felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk paprikával. Átkeverjük, és hagyjuk a paprikának kiengedni a színét, időközben a gomba levet enged, ha kevésnek találjuk a levet, vagy félünk, hogy a paprika megkeseredik, akkor pici vizet öntünk alá, de csak keveset, mert a végén az egészet el kell főznünk Megszórjuk ételízesítővel és puhára pároljuk a gombát. Az egész levét el kell főznünk, így lesz koncentrált, ízletes a kész fasírtunk. Félre tesszük és hűlni hagyjuk, érdemes ezt a műveletet már reggel vagy előző nap elvégezni. 
   Ha kihűlt a gombánk, akkor botmixerrel (vagy késes betétű robotgéppel) pürésítjük, belekeverjük a tojásokat és annyi zsemlemorzsát, hogy szépen formázható masszánk legyen, ha szükséges, akkor még fűszerezzük. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle és zsemlemorzsába forgatjuk őket. A szokásos módon olajban kisütjük.(Én az egészség jegyében olaj nélküli olajsütőben sütöttem, de jó a hagyományos mód is) Finom fűszeres és ropogós kis golyókat kapunk, de formázhatjuk megszokott fasírt formára is mindenhogy nagyszerű lesz.  Köretként salátát vagy rizst tálalunk mellé. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése