2013. május 12., vasárnap

Briós


Hozzávalók:

50 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
1 cs szárított élesztő
2 tojás
csipet só
2,5 dl tej
1 tojás a kenéshez


Elkészítés:

   Én a tészta dagasztását és kelesztését is a kenyérsütőgépre bíztam, de akinek nem áll rendelkezésére ilyesmi az a következő módon járjon el.
   Szitáljuk a lisztet egy tálba a közepére pici mélyedést készítünk én ebbe a mélyedésbe mérem a cukrot, hozzáadom az élesztőt, a liszt szélére teszem a sót, majd apránként a mélyedésbe adagolom a tojást, a langyos, de folyós vajat és végül a tejet. Minden alapanyag hozzáadása után keverek rajta egy kicsit úgy, hogy a lisztből is beledolgozom egy keveset. Ha minden alapanyag a tálban van, akkor sima, egyenletes tésztát gyúrok. A tészta, akkor lesz jó, ha a tál is és a  kezünk is tiszta marad gyúrás közben, ezt az állagot kell elérni.
  Langyos helyen 30 percet kelesztjük a tésztát, majd átgyúrjuk és ismét 30 percet pihentetjük.
Ezután deszkára borítjuk, adagokra szedjük és vagy csigába feltekerjük vagy briós fonással összefonjuk Sütő lapra helyezzük és felvert tojással megkenjük, hagyjuk 10 percig pihenni, ismét lekenjük, ha szeretjük, akkor  a tetejét megszórhatjuk cukorral, de ez akár ki is maradhat.180 C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ez az idő nálam kb 30 perc volt!
Kávéval vagy kakaóval, akár vajjal megkenve is kitűnő reggeli!
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése