2013. május 20., hétfő

Kürtöskalács házilag

   Ki ne szeretné a kürtöskalácsot, a szabadtéri fesztiválok elmaradhatatlan kelléke ez a mindenki által kedvelt finomság és miért is kellene elmenni otthonról ahhoz, hogy ezt a finomságot fogyasszuk. Néhány apró trükk és ha van megfelelő sütőnk, akkor otthon is elkészíthetjük ezt a csuda finom kalácsot!




Hozzávalók:

60 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg olvasztott ráma
1 tojás
10 dkg cukor
1 cs. élesztő
1 citrom reszelt héjja (el is maradhat)
pici só

olaj ( a kenéshez)
cukor ( a szóráshoz)



Elkészítés:

   A tészta hozzávalóiból egynemű sima tésztát gyúrunk. Akkor jó a tészta, ha egy pici darabot a két ujjunk közé veszünk és azt széthúzzuk, akkor a tésztánk nyúljon, de ne legyen ragacsos. A tésztát langyos helyen a duplájára kelesztjük.Ha a tésztánk megkelt akkor jól átgyúrjuk és mindent a kezünk ügyébe készítünk.Az olajat egy pici pohárba öntöm és egy szilikonos ecetet teszek bele, a cukrot egy hosszúkás edénybe öntöm, aminek nincs pereme, én egy tálcát szoktam használni, ebbe kell majd a tésztát beleforgatni!
   Jöhet a formázás:
Egy kisebb darabot leszedek a tésztából (ezt már kitapasztaltam, hogy mekkora kell), hosszú, vékony kígyót formálok belőle: A sütő formát vékonyan lekenem olajjal, a tetejétől az alja felé haladva rátekerem a tésztát, úgy, hogy az elején is és a végén is a tészta végeket betűröm. Mintha sodrófával dolgoznék és tésztát akarnék nyújtani úgy sodrom a tésztát a formára, hogy szépen egyenletesen mindenhol beborítsa a tészta sütőformát. Ezután a tésztát ismét megkenem vékonyan olajjal, beleforgatom a cukorba, hogy mindenhol beborítsa a cukor és már mehet is a parázsra sülni!


Folyamatos forgatás mellett szép aranybarnára sütjük , ha kész a sütőformát enyhén egy deszkához ütögetve szépen lejön a tészta! Ha szeretnénk, akkor ízesíthetjük, dióval, fahéjjal, vaníliás cukorral, ebben az esetben még mielőtt leszedjük a tésztát a fáról, előtte forgatjuk meg a megfelelő ízesítésben, de szerintem magában is isteni!
   Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése