2013. június 4., kedd

Méteres kalács (vagy kunta-kinte)

Méteres kalács, vagy kunta-kinte, igazából mindegy is, hogy hívjuk, a lényeg, hogy sokak kedvence és finom! 


Hozzávalók:

A tésztához:
4 db tojás
20 dkg cukor
10 ek. víz
7 ek olaj
26 dkg finom liszt
1cs. sütőpor
2 ek. kakaó

A krémhez:
1 cs. epres vagy puncsos pudingpor
4 dl tej
15 dkg vaj
10 dkg cukor

A mázhoz:
10 dkg csoki
2 ek ráma

Elkészítés:

   A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd belekeverjük a sütőporos lisztet ( az eredeti recept réteslisztet ír, de úgy nagyon darabos lesz a sütemény, szerintem így finomabb), óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérje habját is és ketté osztjuk! Kivajazunk, majd lisztezünk két őzgerinc formát, az egyikbe beleöntjük a tészta felét, a másik feléhez hozzákeverjük a kakaót és azt is a formába öntjük. 170 C-ra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt, tűpróbáig készre sütjük! Ha megsült, rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni!
   Amíg a tészta sül, addig elkészítem a krémet: Felforralom a tejet, közben kikeverem a pudingot a cukorral és kevés tejjel simára keverem, én ezen a ponton rakom a tejhez a vajat, mert így könnyen bele tudom dolgozni, mivel hamar elolvad, ezzel együtt sűrűre főzöm, ha kész hagyom kihűlni!
   Feldarabolom a tésztát: az őzgerinc bordái mentén nagyjából egyenlő vastag szeleteket vágok belőle, ezek után a krémmel összeragasztgatom a szeletkéket úgy, hogy fehér lap után egy csokis következzen, ezt addig folytatom, amíg van tésztám, két rudat kapunk belőle!
   A mázhoz: megolvasztom a csokit a vajjal és a kalácsra kenem, én erre a célra szilikonos ecsetet szoktam használni, ezzel egyenletesen el tudom kenni a csokit, mindenféle pazarlás nélkül!
   Pár órára hűtőbe tesszük.Ha lehűlt, ferdén szeleteljük, oly módon, hogy minden szeletben legyen mindkét színű piskótából. 



Jó étvágyat hozzá!

1 megjegyzés: