2013. június 16., vasárnap

Tejfölös csirkepaprikás orsótésztával





Hozzávalók:

1 nagy csontos csirkemell 
2 csirkecomb 
1 fej vöröshagyma
kb. 2-3 ek. olaj
1 gerezd fokhagyma
pirospaprika
bor
2 dl húsleves alaplé 
(én a vasárnapi húslevesből fagyasztottam le a maradékot és azt használtam)
2 dl tejföl
2 ek. liszt

1 csomag orsótészta

Elkészítés:

   A csirkemellet 4 darabra vágom, a csirkecombokat ketté, esetleg, ha nagyok, akkor a felső combot még eldarabolom, a húsokat megmosom és leszárítom!
   A v.hagymát felaprítom, megsózom és az olajon üvegesre párolom, hozzáteszem a húsokat és alaposan megpirítom minden oldalát, ha már szépen kifehéredett a hús, akkor hozzáadom a zúzott fokhagymát és rászóróm a pirospaprikát, ezzel már csak addig pirítom, hogy a paprika kiengedje a színét, tovább nem szabad, mert akkor megkeseredik, felöntöm a húsalaplével ( ha nincs alaplevünk, akkor vizet használjunk ételízesítővel vagy kockával), annyi folyadék kell rá, hogy ellepje, megszórom borssal és néha megkevergetve készre főzöm. Ha szükséges, akkor a folyadékot pótolom.
    Amíg fől a paprikásunk, addig kifőzzük a tésztát a csomagoláson jelzett módon. Miután a tészta főzővize felforr utána teszem bele a sót, (mert így gyorsabban felforr), teszek bele még 1 ek. olajat is, majd a tésztát, gyakran megkeverve 8-10 perc alatt készre főzöm. Mielőtt a tésztát leszűröm, előtte egy bögrényi főzővizet kimerek belőle. A tésztát leszűröm és egy megfelelő tálba öntöm, teszek hozzá egy kevés olajat és átkeverem, hogy a tészták ne ragadjanak össze öntök rá egy keveset a félretett főzővízből. Az első 10 percbe gyakran átkeverem és akkor nem ragadnak össze a tésztaszemek, ha szükséges, akkor még öntök rá a főzővízből. Tálalásig félreteszem! 
   A lisztet simára keverem kevés vízzel és a tejföllel, majd a pörköltszaftból keveset belemerek és azzal is elkeverem, csak ezután öntöm a pörköltre és sűrítem be vele a paprikást! 
  Még egy utolsó kóstolás, ha szükséges, akkor ízesítés és tálalhatjuk is!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése